„Organizarea si dirijarea Transportului Feroviar”
Destinatia specialistului. Specialistul se pregateste pentru organizarea si dirijarea circulatiei trenurilor, transportarea marfurilor si calatorilor la caile ferate, efectuarea lucrurilor cu marfuri la distante mecanizate de incarcare-descarcare, la intreprinderile industriale ale transportului feroviar.
Tehnicianul la exploatarea cailor ferate trebuie sa posede: sistemul de organizare al circulatiei trenurilor, transportarea marfurilor si calatorilor, constructia si tehnologia lucrului la statii, gari, a intreprinderii cu incarcaturi si a cailor de acces, mijloacele tehnice utilizate in lucrul cu marfuri si calatori, la circulatia trenurilor si a lucrului de manevra la statii, constructia generala a caii, a locomotivelor, a vagoanelor, conteinerilor si bazele exploatarii lor.
Specialistul in domeniul organizarii si dirijarii transportului feroviar studiaza:
Disciplinele de cultura generala social-umanistice
- Filozofia
- Bazele legislatiei in domeniu
- Protectia civila
- Educatia fizica
- Educatia pentru sanatate
Disciplinele fundamentale
- Desen tehnic
- Electrotehnica
- Mijloacele tehnice a transportului feroviar
- Matematica aplicativa
Disciplinele de specalitate
- Bazele stendardelor
- Organizarea si reglarea circulatiei trenurilor
- Statiile si nodurile feroviare
- Sisteme automatizate de reglare a circulatiei trenurilor
- Protectia muncii si bazele ecologiei
- Bazele managementului
- Organizarea traficului de marfuri si lucrului comercial
- Organizarea traficului de calatori
- Sisteme automatizate a reglarii procesului de transport
- Economia si planificarea activitatii astatiilor
- Exploatarea tehnica a cailor ferate
Specialistul in domeniul exploatarii va fi capabil sa: aplice principiile Statului ale cailor ferate, reguli si instructii, reglamentarea lucrului de transportare si securitatea circulatie trenurilor, de-a indeplini lucrul de deservire a cailor, transportarea bagajelor si a marfurilor, de-a planui, de-a tine cont, analiza lucrului de exploatare, de-a se folosi de rezultatele analizei pentru perfectionarea lucrului, de-a duce evidenta asupra insarcinarilor planuite, de-a realiza lucrul referitor la primire, expediere, permis, formare, lichidare si prelucrarea trenurilor, de-a se folosi mijloacele tehnice, la circulatia trenurilor, de-a realiza lucrul referitor la primire, eliberare, incarcare-descarcarea marfurilor, la perfectionarea documentelor de transport si calatorii.
„Deservirea tehnica si reparatia traseului feroviar”
Destinatia specialistului. Specialistul se pregateste pentru lucrul in transportul feroviar la districtul caii si trenurilor.
Tehnicianul in domeniul deservirea tehnica si reparatia traseului feroviar trebuie sa posede: constructia si lucrul masinilor grele si constructia mecanizatii suficiente in serviciul de intretinere a caii: metoda mecanizata a intretinerii curente a caii, caracteristicile de baza al controlului tehnic, constructiile de baza, terasament, bazele proiectarii traseului feroviar, ordinea deservirii tehnice si reparatiei transportului feroviar, normele intretinerii mecanismelor in serviciul de intretinere a caii, sabotul de deraiere, bazele economiei, organizatiei, planificarea si conducerea productiei, metodele de calcul ale productiei interne, bazele de control si standardizare a calitatii productiei, principiile si metodele de organizare a lucrului si a sistemului de reglementare, sarcinile d ebaza a SAA, bazele lucrului legislativ si organizarea lucrului colectiv, regulile de exploatare tehnica a traseului feroviar din Republica Moldova si sistemul de organizare a circulatiei trenurilor, principiile de organizare a lucrului cu trenurile si cel de manevra la statii, regulile securitatii tehnice la deservirea si reparatia caii si a mecanizatii, bazele de protectie sanitara si igienica in lucru, regulile securitatii contra incendiilor, sistemul de standarde al securitatii mincii SSSM, pozitiile de baza la protectia mediului inconjurator.
Specialistul in domeniul deservirea tehnica si reparatia traseului feroviar studiaza:
Disciplinele de cultura generala social-umanistice
• Bazele legislatiei in domeniu
• Protectia civila
• Educatia fizica
• Educatia pentru sanatate
Disciplinele fundamentale
- Desenul tehnic
• Electrotehnica
- Mecanica tehnica
- Studiul materialelor
- Matematica aplicata
Disciplinele de specialitate
- Bazele standardelor
- Geodezia
- Bazele managementului
- Mecanizarea lucrarilor si reparasia traseului feroviar
- Traseul feroviar
- Protectia muncii
- Deservirea si reparatia traseului feroviar
- Controlul integritatii sinelor
- Exploatarea tehnica a cailor ferate
- Economia si planificarea ramurii
- Exploatarea si proiectarea traseului feroviar
- Practica de studii
Specialistul in domeniul deservirea tehnica si reparatia traseului feroviar va fi capabil sa: realizeze deservirea tehnica si reparatia capitala a caii, sabotul de deraiere, intersectiile dosnice ale constructiilor artificiale, reparatia si intretinerea pasajelor si a altor dispoyitive, constructiile in serviciul de intretinere a caii, sa depisteze defectiunile, sa determine si sa inlature cauzele aparitiei lor, sa stabileasca prelungirea termenilor de serviciu al elementelor superioare a caii, sa realizeze organizarea stiintifica a .... sa asigure indeplinirea sigura a proceselor tehnologice la intretinere curenta a caii, activitatea de planuire si avrtizare a reparatiei mijlocii a caii, introducerea tehnicii noi, tehnologiilor progresive si a metodelor inaintate in activitate, sa foloseasca efectiv resursele muncii si a mijloacelor materiale, sa ... evidentia indeplinirii insarcinarilor planuite, sa analizeze productivitatea lucrului, sa desfasoare lucrul educativ in colectiv, sa asigure conditiile de siguranta si de protectie la indeplinirea lucrului, securitatea contra incendiilor si sa realizeze masuri in protectia mediului inconjurator, sa organizeze in comun cu sindicatele competitii la sectorul de protectie.
„Sisteme automatizate in transportul feroviar”
Destinatia specialistului. Specialistul se pregateste pentru activitatea in domeniul transportului feroviar la deservirea tehnica si reparatia echipamentelor SCB (semnalizare, centralizare, blocare) si TTR (telegraf, telefon, radio) la districtele de semnalizare si ... santiere de constructie si somaj, sectii de intretinere a instalatiilor, laboratoare, in functii de: electromecanic, tehnician superior, sef sector, alte... in domenilu dat.
Specialistul in domeniul sisteme automatizate in transportul feroviar trebuie sa posede: cunostinte teoretice si practice profunde si trainice, deprinderi practice si priceperi la specialitatea aleasa, permanent sa lucreze asupra ridicarii nivelului sau cultural si profesional, sa educe in sine sarguinta, intrainsigenta fata de defecte, disciplina de munca, responsabilitatea fata de lucrul efectuat, sa dea dovada de initiativa si creativitate, eruditie. Specialistul trebuie sa cunoasca: constructia utilajului si instalatiilor: de asigurare, de centralizare electrodinamica, electromecanica, dispece.... blocurilor de linii automate, instalatiilor de semnalizare automata a trecerilor la nivel, echipamentelor pentru controlul vitezei locomotivei ..... schemele-tip ale instalatiilor conform solutiilor proiect; instalatiile de alimentare cu energie electrica, instalatiile cocoaselor de tiraj, bazele proiectarii sistemelor SCB, constructia a liniei de cablu, succesiunea deservirii tehnice.
Specialistul in domeniul sisteme automatizate in transportul feroviar studiaza:
Disciplinele de cultura generala social-umanistice
• Bazele legislatiei in domeniu
• Protectia civila
• Educatia fizica
• Educatia pentru sanatate
Disciplinele fundamentale
- Desen tehnic
- Electrotehnica
- Electronica si microprocesoare
- Matematica aplicativa
Disciplinele de specialitate
- Notiuni generale despre caile ferate
- Bazele automaticii si sisteme discrete
- Dotatia tehnica a sistemelor de electrocomunicatii
- Bazele standardelor
- Protectia muncii
- Bazele managementului
- Sisteme automatizate de reglare a circulatiei trenurilor
- Sisteme automatizate de reglare a intervalelor intre trenuri
- Sisteme automatizate de telecomanda si semnalizare
- Deservirea si reparatia instalatiilor SCB
- Economia si organizarea activitatii serviciilor SCB si TTR
- Exploatarea tehnica a cailor ferate
- Bazele controlului telemecanic
- Sisteme de diagnostica
- Alimentarea cu energie electrica
- Practica de instruire
Specialistul in domeniul sisteme automatizate in transportul feroviar va fi capabil sa: realizeze deservirea tehnica, reparatia curenta si capitala a instalatiilor de semnalizare, centralizare si blocare, constructia automaticii la cocoasele de tiraj, sa alcatuiasca si sa analizezeschemele de principii si montaj, sa depisteze defectele, sa determine si sa inlature cauzele nefunctionarii, sa efectueze montarea electrica si mecanoca a utilajului, sa realizeze organizarea stiintifica a lucrului, sa asigure indeplinirea sigura a proceselor tehnologice si reparatia instalatiilor SCB, inserarea tehnicii noi, tehnologiilor moderne si a metodelor inaintate in activitate, sa foloseasca efectiv resursele muncii si mijloacele materiale, sa duca evidenta indeplinirii insarcinarilor planificate, sa analizeze productivitatea muncii, sa desfasoare lucrul educativ in colectiv, sa asigure conditiile de siguranta si de protectie la indeplinirea lucrarilor, securitatea contra incendiilor, sa realizeze masuri in protectia mediului inconjurator.
„Informatica”
Destinatia specialistului. Specialistul se pregateste pentru lucrul la intreprinderile de stat si firmele, care se ocupa cu exploatarea, deservirea si repararea tehnicii de calcul, elaborarea softului aplicativ.
Specialistul in domeniul informaticii trebuie sa posede: arhitectura interna a calculatoarelor personale, profilactarea si ilaturarea defectelor oricarui calculator personal, sistemele de operare MS-DOS, Windows, invelise operationale Norton Commander, pachetul de programe Office: Word, Excel utilizarea programei profesionale grafice: AutoCad, reglarea parametrilor calculatorului oersonal, lucrul in retele locale, a programa paginile Web cu ajutorul HTML, a algoritmiza orice proces necesar pentru programare, a programa in limbajul de programare Pascal, Delphi, C++, modelarea si programarea bazelor de date cu ajutorul limbajelor de programare Fox Pro, SQL, Access, cunoasterea bazelor de contabilitate si audit, utilizarea programri 1C – contabilitatea.
Specialistul in domeniul informaticii studiaza:
Disciplinele de cultura generala social-umanistice
• Filozofia
• Bazele legislatiei in domeniu
• Protectia civila
• Educatia fizica
Disciplinele fundamentale
- Matematica aplicativa
- Elemente de probabilitate si statistica matematica
- Bazele economiei
- Programare in limbajul C++
- Fizica aplicativa
- Electrotehnica
Disciplinile de apecialitate
· Metode numerice
· Dispozitivele periferice
· Retele de calcul
· Unitati centrale ale calculatoarelor
- Grafica de calculator
- Microelectronica
- Sisteme de operare
- Tehnologii informationale contemporane
- Proiectarea bazelor de date
- Sistemul de gestiune a bazelor de date Access
- Limbajul FoxPro
- Limbajul SQL
- Structuri de date si algoritmi
- Progaramare in limbajul Delphi
- Proiectarea si crearea paginilor Web
- Contabilitate si audit
- Bazele legislatiei
- Legislatia in domeniu – codul transportului feroviar
- Management
- Protectia muncii
Specialistul in domeniul informaticii aplica cunostintele ce le poseda pentru: deservirea, repararea si exploatarea calculatorulrui personal, utilizarea calculatorului in retele locale, programare in limbajul HTML, Delphi, C++, Fox Pro, SQL, Access, aplicarea pachenului Office, programelor profesionale grafice.